Roluję te plastry z ciastem francuskim i po 15 minutach mam chrupiącą przekąskę. Smakuje obłędnie!
Jak nie kochać ciasta francuskiego, jeśli przygotowane z niego potrawy wyglądają i smakują, jakby robił je najlepszy kucharz? Tu nie trzeba wielkich zdolności, ani mnóstwa czasu. Tak naprawdę liczy się pomysł. Gdy już przyjdzie do głowy, wystarczy 5 minut pracy, kwadrans pieczenia i gotowe. Ja tak miałam wczoraj, gdy rodzina wymusiła na mnie przygotowanie smacznej przekąski. Chwyciłam więc ciasto francuskie i plastry wędzonego boczku i po chwili wszyscy chrupali z apetytem te pyszne ślimaczki.
Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego i boczku?
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki 15 minut przed przystąpieniem do robienia ślimaczków. Dzięki temu nabierze odpowiedniej miękkości i elastyczności.
Przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego i boczku
Przekąska z ciasta francuskiego i wędzonego boczku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
- 4-5 łyżek ostrego ketchupu lub innego sosu
- 150-200 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 100 g tartej mozzarelli
- tymianek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ślimaczkówCiasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń. Posmaruj je ketchupem, rozłóż na nim plasterki boczku, posyp mozzarellą i tymiankiem. Zwiń w dość ścisłą roladę, pokrój w plastry o szerokości 2-2,5 cm.
- Pieczenie ślimaczkówOtrzymane ślimaczki ułóż przecięciami do góry na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Inne pomysły na ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta francuskiego można przygotować w wersji wytrawnej i słodkiej. Wytrawne zrobisz posypując ciasto francuskie startą mozzarellą, a potem układając na nim np. plastry szynki parmeńskiej i suszone pomidory albo plasterki salami i pokrojone oliwki. Składniki warto też z wierzchu posypać serem, by dobrze zespoliły się z ciastem. Inna wersja ślimaczków to np. wyłożenie na ciasto pieczarek podsmażonych z cebulką i posypanie całości startym serem. Jeśli jednak chcecie ograniczyć kaloryczność przekąski, zamiast sera użyjcie np. sosu pomidorowego. On też doskonale nawilży ciasto.
Słodkie ślimaczki to także proste zadanie. Wystarczy posmarować ciasto francuskie np. kremem czekoladowym, dżemem lub budyniem, zrolować i pokroić w plastry. Po upieczeniu powstaną chrupiące ciasteczka.
Jak piec ciasto francuskie, by było chrupiące?
Ciasto francuskie, by było chrupiące musi być pieczone w odpowiedniej temperaturze. Najlepsza to 210-220 stopni Celsjusza. Tak wysoka temperatura powoduje wyrastanie ciasta i zachowanie w nim charakterystycznych listków. Gdy zaś będziecie piekli to ciasto w niższej temperaturze, będzie wyglądało niczym zakalec. Masło bowiem szybko się z niego wytopi i nie zdąży rozdzielić warstw ciasta. Pod koniec pieczenia trzeba tylko uważać, by ciasto się nie przypaliło.
Przed pieczeniem ciasto francuskie można posmarować rozkłóconym jajkiem lub żółtkiem. Szczególnie jeśli chcecie je posypać np. sezamem czy czarnuszką. Dzięki temu zabiegowi nasionka dobrze przylepią się do ciasta, a ciasto zyska połysk.